Εκπαιδευτής Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Στόχος αποτελεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτών για τη διδασκαλία της εκπαιδευτικής ρομποτικής σύμφωνα με τη φιλοσοφία του STEM. Ο όρος STEM αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων-επιστημονικών πεδίων Science (Φυσικές Επιστήμες), Technology (Τεχνολογία), Engineering (Μηχανική), και Mathematics (Μαθηματικά) και αποδίδεται στην εκπαιδευτική διαδικασία με αντικείμενο την εκμάθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών σε μια διεπιστημονική προσέγγιση. Το STEM αποτελεί μια φιλοσοφία εκπαίδευσης. Δεν αρκεί μόνο η τεχνολογική προσέγγιση και η απόκτηση διεπιστημονικών γνώσεων. Θα πρέπει να συνδυαστεί με παιδαγωγικές προσεγγίσεις ώστε να κτίσουμε τους χαρακτήρες των παιδιών από τη προσχολική ηλικία:

  • με αυτοπεποίθηση και αυτοβουλία
  • να γίνουν οι επιθυμητοί μελλοντικοί πολίτες που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε προκλήσεις αβεβαιότητας με ψυχραιμία και δημιουργική σκέψη.
  • που θα σέβονται το περιβάλλον και τον συνάνθρωπό τους.

Η προτεινόμενη εκπαίδευση απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει τέσσερις (4) φάσεις:

Α) Θεωρητικό υπόβαθρο και  παρουσίαση ενός πρότυπου σχεδιασμού μαθήματος με εργαλείο την εκπαιδευτική ρομποτική.
Β) Workshop το οποίο θα απαρτίζεται από διάφορα καθήκοντα που θα ανατεθούν σε ομάδες εκπαιδευόμενων, ώστε βιωματικά να κατανοήσουν οι διδάσκοντες την ορθή χρήση των εργαλείων της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Κάθε καθήκον έχει συγκεκριμένο μαθησιακό στόχο και η εκπαίδευση θα γίνει με χρήση του σετ ρομποτικής που έχει στη διάθεσή του κάθε σχολείο.
Γ) Ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα περιέχει όλες τις απαραίτητες σημειώσεις, εργαλεία και πληθώρα link, για την κατάκτηση και εμβάθυνση των γνώσεων που αποκτήθηκαν μέσω του θεωρητικού σεμιναρίου και του workshop. Ακολουθεί εξάσκηση με τη μορφή ερωτήσεων (επαναλαμβάνεται όσες φορές επιθυμεί ο εκπαιδευόμενος), ώστε να προετοιμαστεί ο εκπαιδευόμενος για τις εξετάσεις πιστοποίησης για τους εκπαιδευτές εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Δ) Διαδικασία συμμετοχής σε εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού Εκπαιδευτή Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με αναγνώριση ΕΣΥΔ.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία πιστοποίησης είναι απαραίτητη για να ελεγχθεί η κατανόηση της ύλης και της παιδαγωγικής μεθόδου, αλλά και για να γίνεται ορθή χρήση του ρομποτικού εξοπλισμού. Η χρήση αυτή θα πρέπει να γίνεται με χρήση κατάλληλων παιδαγωγικών μεθόδων, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές διεπιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κοινωνίας μας.

Διάρκεια Σεμιναρίου: 6 ώρες σύγχρονης  και 10 ώρες υλικό ασύγχρονής εκπαίδευσης